Wysłany: 2007-07-09, 19:51 last.fm - czyli czego słuchamy
Witam nie wiem czy wszyscy wiedzą ale istnieje coś takiego jak last.fmtu możecie sobie poczytać .W skrócie jest to strona na której się rejestrujemy za darmo i pobieramy mały program który łączy sie z naszym kontem i wysyła statystyki (czyli. ostatnio słuchany przez nas utwór/ory). Warto pokazać co lubimy słuchać i czego słuchamy aktualnie.
Nasz profil będzie wyglądał następująco http://www.lastfm.pl/user/MisiuMyszka/
Strona: http://www.lastfm.pl/
W tym temacie możecie też podawać wasze profile w last.fm
Wg zapewnień organizatora całej zabawy, rejestrowane są jedynie tytuły i wykonawcy utworów. Programik nie zapisuje, czy słuchaliśmy z cd-audio czy z mp3. Jakoś do tej pory nikt nie stwierdził, że jest inaczej, a cały projekt trochę czasu już chodzi.
hmm, jakoś nie mam zaufania do czegoś co mi wyciąga dane z komputera (nawet głupie ciasteczka, co niby nic specjalnego nie zawierają, ale większość programów ochronnych ma blokadę wysyłania), no ale jak twierdzicie, że nic to nie będę sie spierał.
fidelxxx napisał/a:
Programik nie zapisuje, czy słuchaliśmy z cd-audio czy z mp3.
To akurat nie ma znaczenia czy mp3 czy audio. Nie każda płyta audio jest oryginalna
_________________ There is no dark side of the moon really... matter of facts it's all dark.
Instalujesz wtyczkę, są tam do najpopularniejszych playerów, wpisujesz login i hasło. To wszystko. Potem w czasie słuchania np Ich Troje wtyczka wyśle info że słuchano Ich Troje i taką piosenkę. Tworzą się statystyki etc...
Jak dla mnie główną zaletą tego portalu jest możliwość przesłuchania utworów danej kapeli jak i wyszukanie podobnych wykonawców. Ich "radio" także nieźle się sprawuje. Zbieranie tych statystyk powinno mieć tylko charakter pozycjonowania wykonawców na stronie, raczej bym się nie przejmował kolekcjonowaniem danych przez nich, już bardziej bym się obawiał google, które posiada jedną z największych baz danych o różnych aspektach życia użytkownika w Internecie.
Generalnie jeśli poszukujesz "nowej" muzyki to warto zacząć od tego portalu.